sobota, 5 października 2013

Sos figowy

Wczoraj miałam eksperymentalny obiad. Powiem Wam, że wyszedł całkiem fajnie. Sosem polałam rybę panierowaną i to zestawienie mnie nie zachwyciło. Lepsze byłoby połączenie gdyby ryba była w marynacie szybko przesmażona i dopieczona w piekarniku. Kiedyś to zrobię i podzielę się z Wami przepisem. Sam sos jest rewelacyjny. Jeżeli tylko macie możliwość zakupienia świeżych fig to polecam!


Składniki:
  • 2 świeże figi
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta: soli, kwasku lub sok z połówki cytryny
Figi przemyć, odciąć małe ogonki, nie obierać, pokroić w kostkę. Wodę zagotować z miodem i octem, dodać figi, posolić, pokwasić, gotować 10 min. Zmiksować blenderem lub podgotować dłużej kolejne 10 minut, należy podlać wówczas wodą, zredukuje się podczas gotowania. Nie przejmujcie się jeżeli zostaną Wam małe kawałeczki. Figa jest miękka i pyszna ;) Sama celowo nie zmiksowałam dokładnie :)


Zdjęcie zrobione przed blendowaniem




 A to już na gotowej rybie


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Kochana takiego sosu to nie odmówię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić, tak sobie myślę, że świetnie będzie pasował do Gnocchi oraz do sałatki owocowej.

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger