Składniki:
- 2 świeże figi
- 1/2 szk wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta: soli, kwasku lub sok z połówki cytryny
Figi przemyć, odciąć małe ogonki, nie obierać, pokroić w kostkę. Wodę zagotować z miodem i octem, dodać figi, posolić, pokwasić, gotować 10 min. Zmiksować blenderem lub podgotować dłużej kolejne 10 minut, należy podlać wówczas wodą, zredukuje się podczas gotowania. Nie przejmujcie się jeżeli zostaną Wam małe kawałeczki. Figa jest miękka i pyszna ;) Sama celowo nie zmiksowałam dokładnie :)
Zdjęcie zrobione przed blendowaniem
A to już na gotowej rybie
Smacznego!
Kochana takiego sosu to nie odmówię:)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, tak sobie myślę, że świetnie będzie pasował do Gnocchi oraz do sałatki owocowej.
Usuń