Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich.
Zaczął się rok szkolny. Myślałam, że będę mieć więcej czasu dla siebie a jakoś tego nie odczuwam. Zawsze znajdzie się coś co wypełni mój czas podczas nieobecności dzieci. Dlatego dzisiaj przepis dla zabieganych i krzątających się mam. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 5 minut. Smażenie z gotowaniem ziemniaków 0,5 godziny.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (600 g)
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Filety opłukać w zimnej wodzie. Wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić każdy na połowę by powstały 4 kotlety. Grubszy kotlet można dodatkowo ponacinać. Każdy prószyć szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Skropić oliwą z oliwek i włożyć do lodówki na min 0,5 godziny by chociaż odrobinę przeszły aromatem ziół. Następnie rozgrzać patelnię teflonową i na nią ułożyć mięso. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wolnego smażenia wymagają grubsze kawałki około 7 - 10 min z każdej strony. Można dodatkowo przykryć pod koniec smażenia.
W marynacie
Po usmażeniu...
Smacznego!
Lubię tak przygotowane mięsko :D pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mojej rodzince również smakuje. Pozdrawiam ciepło :)
UsuńDietetycznie i pysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam zamiast smażenia, pieczenie np. w rękawie do pieczenia.
OdpowiedzUsuńTo dobry sposób, również stosuję.
Usuń