piątek, 26 września 2014

Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich.

Zaczął się rok szkolny. Myślałam, że będę mieć więcej czasu dla siebie a jakoś tego nie odczuwam. Zawsze znajdzie się coś co wypełni mój czas podczas nieobecności dzieci. Dlatego dzisiaj przepis dla zabieganych i krzątających się mam. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie 5 minut. Smażenie z gotowaniem ziemniaków 0,5 godziny. 


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (600 g)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
Filety opłukać w zimnej wodzie. Wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić każdy na połowę by powstały 4 kotlety. Grubszy kotlet można dodatkowo ponacinać. Każdy prószyć szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Skropić oliwą z oliwek i włożyć do lodówki na min 0,5 godziny by chociaż odrobinę przeszły aromatem ziół. Następnie rozgrzać patelnię teflonową i na nią ułożyć mięso. Smażyć na małym ogniu do zrumienienia z obu stron. Wolnego smażenia wymagają grubsze kawałki około 7 - 10 min z każdej strony. Można dodatkowo przykryć pod koniec smażenia.



W marynacie


Po usmażeniu...

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Lubię tak przygotowane mięsko :D pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mojej rodzince również smakuje. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger