środa, 12 listopada 2014

Kruchy z jabłkami (szarlotka)

Któż jej nie lubi na zimno, ciepło z lodami i bitą śmietaną. Wyśmienita pod każdą postacią i do tego dość łatwa w przygotowaniu. Kierowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com (tutaj). Jednakże i tak pozmieniałam trochę do własnych potrzeb. Powiem szczerze nie lubię wałkować tego ciasta, dlatego wierzchnia warstwa jest starta. 



Składniki na ciasto (forma 30 x 24 cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny (u mnie Palma)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania
Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek (u mnie Lobo)
  • 50 g cukru
  • sok z połówki cytryny (lub kwasek cytrynowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • aromat rumowy (2 krople)
Mąkę przesiać dodać cukier, proszek, sól. Wymieszać sypkie składniki, następnie dodać jajka,pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Na końcu dodać śmietanę i zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części  3/4 i 1/4. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do zamrażarki.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 160 st. Blachę na ciasto wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć większą część ciasta i rozwałkować cienko tak by wyłożyć również boki formy (u mnie 30 x 24 cm). Wyłożyć ciasto na blachę, poprawić boki formy - gdzie za dużo przyciąć, gdzie mało dołożyć by były równomiernie obłożone ciastem. Ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec na jasno złoty kolor (u mnie 20 min.). Ciasto pozostawić do przestygnięcia. 




W między czasie odcisnąć jabłka z nadmiaru soku. Dodać do nich cynamon, aromat i wymieszać.Ułożyć je na wystudzonym cieście następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta i ułożyć na jabłka, delikatnie przycisnąć, posmarować białkiem. Piec w 160 st. około 60 min. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodkie ciasta. 



Osobiście ograniczam ilość cukru we wszystkim dlatego ciasto nie jest przesłodzone.

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś, trudno oceniać samą siebie ale rodzinka spałaszowała tego samego dnia więc chyba smakowało :)

      Usuń
  2. Szarlotka obowiązkowo na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jesienne ciasto. Wówczas jabłka najlepsze:

      Usuń
  3. świetna szarlotka ja tez muszę się zebrać i zrobić własną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Justynko, własne są najlepsze :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger