Składniki na ciasto (forma 30 x 24 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny (u mnie Palma)
- 100 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 białko do posmarowania
- 1 kg jabłek (u mnie Lobo)
- 50 g cukru
- sok z połówki cytryny (lub kwasek cytrynowy)
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- aromat rumowy (2 krople)
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 160 st. Blachę na ciasto wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć większą część ciasta i rozwałkować cienko tak by wyłożyć również boki formy (u mnie 30 x 24 cm). Wyłożyć ciasto na blachę, poprawić boki formy - gdzie za dużo przyciąć, gdzie mało dołożyć by były równomiernie obłożone ciastem. Ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec na jasno złoty kolor (u mnie 20 min.). Ciasto pozostawić do przestygnięcia.
W między czasie odcisnąć jabłka z nadmiaru soku. Dodać do nich cynamon, aromat i wymieszać.Ułożyć je na wystudzonym cieście następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta i ułożyć na jabłka, delikatnie przycisnąć, posmarować białkiem. Piec w 160 st. około 60 min. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodkie ciasta.
Osobiście ograniczam ilość cukru we wszystkim dlatego ciasto nie jest przesłodzone.
Wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś, trudno oceniać samą siebie ale rodzinka spałaszowała tego samego dnia więc chyba smakowało :)
UsuńSzarlotka obowiązkowo na jesień :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jesienne ciasto. Wówczas jabłka najlepsze:
UsuńPyszne domowe ciasto!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetna szarlotka ja tez muszę się zebrać i zrobić własną:)
OdpowiedzUsuńOczywiście Justynko, własne są najlepsze :)
UsuńUwielbiam szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń