sobota, 25 października 2014

Roladki z indyka ze szpinakiem

Mała odmiana obiadowa. Dla M. genialna bez zbędnych panierek, ze zdrowym szpinakiem i do tego jeszcze w sosie pietruszkowym. Chyba przesadziłam z żelazem ;) w każdym razie było pysznie :)



Składniki na sos:
  • 0,5 l wody
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • szczypta Vegety, pieprz do smaku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Marchewkę, pietruszkę korzeń oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać je do wody i gotować 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać do warzyw wraz z Vegetą. Gotować 5 minut następnie rozmieszać łyżkę skrobi kukurydzianej w odrobinie zimnej wody, przelać do sosu i zagotować. Pęczek zielonej pietruszki opłukać, przełożyć do sosu, odstawić.

Składniki na roladki:
  • 5 kotletów z indyka
  • 50 g szpinaku (7 szt. brykiet)
  • 1/2 cebuli lub 1 mała
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę dodając na końcu czosnek. Przesmażyć razem minutę i dołączyć szpinak. Smażyć tak do rozmrożenia się szpinaku. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.
Kotlety cienko rozbić, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na każdego kotleta ułożyć po łyżce szpinaku.



Zawinąć je tak by szpinak nie wypłynął i spiąć wykałaczką następnie obtoczyć w mące.


Roladki smażyć na patelni z każdej strony następnie przełożyć do sosu, zagotować i odstawić na 5 minut. Podałam z ziemniakami ale równie dobrze pasuje tutaj kasza jaglana.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo często je robię i jestem nimi zachwycona! :) Wyglądają pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger