środa, 22 października 2014

Zupa porowa - dietetyczna

Godna polecenia ze względu na walory smakowe. Jedyną wadą mojej zupy jest ścięty jogurt. Zawsze używam firmy Zott. Niestety nie miałam pod ręką...:( zdecydowałam się opublikować przepis ze względu na Akcję "Pokochaj Zdrowe Odżywianie"  Skuteczna dieta:co jeść żeby...  Artykuł godny uwagi :) 
Zdjęcie zmienię przy najbliższej okazji ;)

Składniki:
  • 300 g pora
  • 1 marchewka
  • 5 ziemniaków
  • pęczek zieleniny (pietruszka, seler, lubczyk)
  • 2 l wody
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • odrobina wędzonki (1/2 plasterka wędzonego boczku 10 g)
  • sól, pieprz do smaku
Marchewkę oczyścić, włożyć do zimnej wody. Dodać pęczek zieleniny i wędzonkę. Obrać pory, pokroić w półplasterki. Rozgrzać patelnię teflonową, skropić odrobiną oliwy z oliwek, zeszklić pory dodać do wywaru.Gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Z wywaru wyciągnąć zieleninę, resztę zmiksować blenderem. Dodać ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków (około 0,5 godz.) Odstawić, przyprawić do smaku następnie dodać rozmieszany z ciepłą zupą jogurt i podawać.


Zupa bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam.


4 komentarze:

  1. Myślę, a raczej jestem pewna, że smakowałaby mi :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mnie smakuje a lubię być wybredna ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko co z pora, a zupka - pierwsza klasa! :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger