piątek, 31 października 2014

Placki z jabłkami (racuchy)

Przepis na racuchy zamieszczałam już na blogu. Postanowiłam dołączyć kolejny w nieco innej wersji a mianowicie na samym kefirze. Placki są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Równie dobre na zimno jak i na ciepło. 


Składniki:
  • 800 g kefiru (u mnie 2% tłuszczu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jabłek (600 g)
Do kefiru dodać jajko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać mikserem, najpierw na najmniejszych obrotach (by mąka była w cieście a nie na meblach :) i stopniowo zwiększać obroty. Ciasto miksować do jednolitego połączenia (będzie gęste). Jabłka obrać, zetrzeć w plastry (na tarce do mizerii) lub drobno pokroić. Dodać do ciasta wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni formując małe placki. Osobiście rozgrzewam łyżkę oleju z łyżką masła i na takim tłuszczu smażę. Odłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. U mnie w wersji z cukrem pudrem ale jadłam z dżemem truskawkowym i powidłami - pyszne! Myślę, że fajnym dodatkiem będzie też syrop klonowy lub domowa galaretka z owocami sezonowymi.

Polecam na każdą porę dnia i nie tylko na piątkowe obiady. 

5 komentarzy:

  1. pycha:) narobiłaś mi smaka, zrobię sobie takie na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosieńko one są PRZEPYSZNE!!! to smaki mojego dzieciństwa,choć mama nieco inaczej je przyrządzała,to zapewne smakują podobnie.Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również robię takie placuszki są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajadałam się tymi placuszkami jeszcze niedawno
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger