wtorek, 19 sierpnia 2014

Naleśniki z kiszoną kapustą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Potrzebne Wam będą naleśniki np. według tego przepisu bądź innego Waszego ulubionego. 



Składniki:

  • 8 - 10 naleśników
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ugotowane mięso z 1 nóżki z kurczaka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili, sól, pieprz do smaku
Przygotować ciasto naleśnikowe. Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Obrany czosnek zmiażdżyć. Można dodać odrobinę drobno pokrojonego mięsa ale jest to zbyteczne (u mnie zostało z rosołu). Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek. Przesmażyć razem dosłownie minutę na niewielkim ogniu dodać kapustę z mięsem i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć na niewielkim ogniu około 5 minut. Ściągnąć z ognia. 


Upiec naleśniki. Na każdego układać po  2 łyżki stołowe farszu i zawinąć jak krokieta. Na patelni roztopić łyżkę masła, ułożyć na niej naleśniki i zapiec z dwóch stron. 
Podałam polane masełkiem, które można oczywiście pominąć. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie surówka lub sos np. chrzanowy
Z podanej ilości farszu otrzymałam 9 naleśników. Są pyszne wypróbujcie :)

4 komentarze:

  1. pyszności, już czuję jak cudownie smakują !

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu to naleśniki w sam raz dla mnie :) Dziękuję za pomysł na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W naleśniki mogę zawijać co się da. Ale z tą kapustą trafiłaś w 10! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger