środa, 20 sierpnia 2014

Omlet z pomidorem i mozzarellą

Może skusicie się na fajne lekkie śniadanie? :) lubię odskocznię od zwykłej kanapki. A połączenie pomidora z mozzarellą i bazylią jest genialne. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 nieduży pomidor lub połówka większego
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 5 listków świeżej bazylii (lub szczypta suszonej)
Bazylię, czystego pomidora i ser  drobno pokroić. Do miski rozbić jajka dodać mleko i przyprawy. Dobrze roztrzepać widelcem. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła, na ciepłą wlać jajka i zmniejszyć ogień by jajka powoli się ścinały. Na ścinający się omlet rozłożyć na połowie pomidory z bazylią a na drugiej połowie ser. Można doprawić szczyptą soli, pieprzu. Kiedy omlet się zetnie złożyć na połowę i podawać. Można ser ułożyć na pomidory i wtedy przykryć drugą połową (będzie łatwiej), dosłownie minutkę przesmażyć na maleńkim ogniu.


Życzę Wam smacznego i miłego dnia :)

4 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger