sobota, 5 stycznia 2019

Piernik długo dojrzewający

Pyszne ciacho, zawsze je robię na Święta chociaż to nie problem by częściej gościło na stole. U mnie tak się przyjęło, ot po prostu. Nie przekładam go żadnymi masami tylko powidła śliwkowe. Własnej roboty są najlepsze, ale jeśli takowych nie posiadacie to sklepy służą pomocą ;)  Podaję składniki na 3 standardowe blachy z piekarników (42 x 37 wielkość całej blachy)




Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej 450 (ja dałam 700g pszennej i 300g orkiszowej)
  • 500 g miodu naturalnego
  • 1 szkl. cukru 
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika
Masło, miód i cukier podgrzewać stopniowo cały czas mieszając do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawić do wystudzenia. Sodę rozpuścić w mleku dodać do masy z resztą składników. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, emaliowanego garnka. Przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce na 5 lub 6 tygodni. Ciasto po wyrobieniu jest luźne ale wraz z upływem czasu tężeje. Na tydzień przed konsumpcją, bo przecież okazje są różne nie tylko świąteczne, wyjąć ciasto zważyć i podzielić na 3 równe części. Każdą podsypać mąką rozwałkować i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać ciasto do brzegów blachy, piec w 170º C przez 20 min. (Ponakłuwałam widelcem w kilku miejscach przed pieczeniem). Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.

  • 1 kg powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
Powidła podzielić na połowę. 1/2 podgrzać na małym ogniu dodać kakao rozmieszać i wyłożyć na blat ciasta. Rozsmarować po brzegi i przykryć kolejnym blatem. Podgrzać resztę powideł, ponownie rozsmarować na wierzchu i przykryć ostatnim blatem. Na wierzch piernika położyć arkusz papieru do pieczenia, deseczkę do ciasta i równomiernie obciążyć. Pozostawić na 3 dni w chłodnym miejscu.  Po tym czasie poobcinać brzegi, podzielić na 3 równe kawałki. Polać dokładnie polewą, obsypać kokosem, orzechami lub migdałami. Rzecz gustu. Polewę możecie kupić gotową lub zrobić. Z pewnością macie swoje ulubione sposoby, jeśli nie to możecie skorzystać z mojego.

POLEWA KAKAOWA:

  • 1/4 masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
Roztopić masło dodać cukier, kakao, wodę. Mieszać by składniki się połączyły, zagotować i dosłownie chwilę odczekać, aż zacznie gęstnieć. Polać ciasto.
Na potrzeby piernika zrobiłam polewę z całej kostki masła (200 g). Należy wówczas zwiększyć proporcje pozostałych składników.

Piernik jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość w porównaniu z innymi ciastami.
 Pozdrawiam i życzę smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger