środa, 11 czerwca 2014

Szaszłyki w marynacie z oleju rzepakowego

"Oliwa północy" jak jest potocznie nazywany olej rzepakowy to naturalne źródło kwasów omega - 3 (kwas linolenowy) i omega - 6 (kwas linolowy).Nasz organizm nie wytworzy ich sam i dlatego konieczne jest dostarczenie go w pożywieniu (polecam poczytać). U mnie jest głównym składnikiem marynaty do szaszłyków ale polecam tą marynatę również do mięs.


Składniki na marynatę:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (25 ml)
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka przyprawy "Pięć Smakó"
  • 1 łyżeczka przyprawy "Kebab Gyros"
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub chili jeśli lubicie ogień
  • 1/2 łyżeczki curry
Składniki marynaty wymieszać i posmarować pędzlem wcześniej przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 papryki
  • 4 - 6 cebul 
  • 30 dag niedużych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku 
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i curry
  • szczypta soli, pieprzu
  • po 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i sojowo - grzybowego


Mięso przepłukać pokroić w kawałki (mn.w. 3x3 cm) dodać do niego drobno pokrojony czosnek i przyprawy z sosami. Wymieszać i odstawić do lodówki na 0,5 godz. W tym czasie przygotować sobie resztę składników na szaszłyki. opłukać pieczarki, przeciąć na połówki. Obrać cebulę pociąć na grubsze piórka (1 cm szerokie). Z papryki wyciąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić na kawałki mniej więcej 3 x 3 cm. Na patyczki nabijać pieczarkę, cebulę, mięso, paprykę i tak na przemian do wykorzystania wszystkich składników. Kolejność dowolna oczywiście. Przygotowane szaszłyki posmarować marynatą odstawić na minimum 15 minut. Upiec na grillu. 

Z podanych składników otrzymałam 10 szaszłyków. Były bardzo smaczne polecam.


6 komentarzy:

  1. Moje marynaty też zawsze robię na rzepakowym. Zawsze jest pod ręką, a z kurczakiem komponuje się jakoś wyjątkowo udanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe szaszłyczki, ale mi Małgosiu smaka narobiłaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm zjadłabym takiego szaszłyczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale by się zjadło :) Może dziś na grilla zrobię :) Smacznie wyglądają :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger