Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (u mnie 430 g)
- 6 łyżek oleju rzepakowego (30 ml)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 goździki
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli
- 1 cm świeżego imbiru (opcjonalnie - dodaję jak mam)
Wszystkie ziarenka i goździki miażdżę w moździerzu. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Tymianek i imbir drobno kroję. Dodaję wszystko do oleju wraz sokiem cytrynowym i solą. Po wymieszaniu składników przelewam na mięso i pozostawiam do maceracji na całą noc.
Następnie kroję mięso w 2 cm kawałki i miażdżę palcami. Polewam resztą marynaty i smażę z obu stron na rozgrzanej, teflonowej patelni nie dodając oleju. Jest go wystarczająco w marynacie.
Podałam z młodymi ziemniaczkami. Można je upiec na ruszcie będą doskonałe. Polecam wypróbować.
Następnie kroję mięso w 2 cm kawałki i miażdżę palcami. Polewam resztą marynaty i smażę z obu stron na rozgrzanej, teflonowej patelni nie dodając oleju. Jest go wystarczająco w marynacie.
Podałam z młodymi ziemniaczkami. Można je upiec na ruszcie będą doskonałe. Polecam wypróbować.
Wyśmienity obiadek!!!! :-)
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄
OdpowiedzUsuń