czwartek, 27 lutego 2014

Szaszłyki z ryżem jaśminowym

...i ryż, i szaszłyki godne polecenia. Co prawda szaszłyki z piekarnika ale na patelni też usmażycie, na małym ogniu i przy odrobinę mniejszych kawałkach niż moje.


Składniki na szaszłyki:
  • 50 dag piersi drobiowej (u mnie indycza)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (u mnie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu
  •  papryka słodka, sól do przyprawienia gotowych szaszłyków
Mięso należy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Obrać czosnek, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sok z cytryny, miód, czosnek, pieprz i oliwę.


 Włożyć do marynaty kawałki mięsa i odstawić na 0,5 godz. pod przykryciem do zmacerowania.


Boczek pokroić w kawałki, paprykę i pieczarki opłukać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Z pieczarek odciąć nóżki na równi z kapeluszem, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli są duże.

Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno boczek, paprykę, mięso, pieczarkę, boczek....i tak do wykorzystania składników.  Ułożyć na desce przyprawić solą i papryką z obu stron.
 
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć z obu stron do zrumienienia, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180st. 20 - 30 min (należy sprawdzić jak się pieką. Ja piekłam 0,5 godz bez termoobiegu, z termoobiegiem będzie krócej).
W tym czasie gdy pieką się szaszłyki można zrobić ryż.

Ryż z dodatkami:
  • 25 dag ryżu (u mnie jaśminowy, najzwyklejszy też będzie dobry)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory pasteryzowane lub z puszki
  • 500 ml bulionu z kostki ( u mnie drobiowy Winiary)
  • sos Chili Słodki Tao Tao do polania ryżu
Pomidory osączyć na sitku, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobniutko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę dodać czosnek, ryż i pokrojone pomidory. W trakcie gotowania wlewać bulion, po pół szklanki i cały czas mieszać. Kiedy ryż wchłonie bulion i zaczyna przywierać do patelni dolewamy kolejne pół szklanki i tak do uzyskania miękkości ryżu. Mnie zajęło to 20 minut na małym ogniu.


Zastanawia Was, czy warto stać i mieszać ten ryż, czy jest lepszy jak ugotowany w wodzie? Otóż WARTO! Jest pyszny, i zachowuje swoje wartości odżywcze, które ryż gotowany zostawia w wodzie.


Szaszłyki wyciągnąć z piekarnika i podać z ryżem  polanym sosem Chili Słodkim. Jest do niego idealny.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wszystko mi tu pasuje:)szaszłyki pyszne,a ryż jaśminowy uwielbiam za jego konsystencję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci ,uwielbiam ryz jasminowy, to juz wiem co zrobie na obiad:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny musi być :) Ja ostatnio spożywam tylko ryż zamiast ziemniaków i makaronu . Zapraszam do mnie http://poprostugotuje.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe :) wszyscy uwielbiamy szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger