Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych liści mięty
- 1/2 łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
- 1 listek szałwi
- 1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć Smaków"
- 1,5 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodajemy paprykę, curry, "Pięć Smaków",
następnie sok z cytryny i olej (u mnie rzepakowy). Wszystko razem mieszamy i smarujemy wcześniej nasolone mięso.
Nóżki odstawiamy na minimum 0,5 godz. Pieczemy w 180 - 200st 1 - 1,5 godziny w zależności od piekarnika. Co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem.
Po godzinie nakłuwamy każdy kawałek wykałaczką, jeżeli wycieka z niego przeźroczysty sok znaczy, że jest upieczone. Jeżeli sok jest krwisty należy jeszcze zostawić na około 0,5 godziny i ponownie sprawdzić.
Mięsko było idealne dla moich szkrabów bardzo aromatyczne, ziołowe z przewagą mięty.
"To są najlepsie nóźki mamuś najwaźniejsie, źe nie ośtle"
Tym skromnym zdaniem córeczki zakończę...
Smacznego!
uwielbiam takie marynaty do mięska, pycha :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna marynata, aromatyczna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń