poniedziałek, 10 lutego 2014

Marynata do mięsa drobiowego - pieczone nogi z kurczaka.

Kolejna bardzo fajna marynata tym razem na bazie ziół. Zamarynowałam nią 4 nogi z kurczaka.


Składniki:
  • 1 łyżeczka suszonych liści mięty
  • 1/2 łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
  • 1 listek szałwi
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć Smaków"
  • 1,5 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
Zioła kruszymy lub dodajemy kupione.


Dodajemy paprykę, curry, "Pięć Smaków",


następnie sok z cytryny i olej (u mnie rzepakowy). Wszystko razem mieszamy i smarujemy wcześniej nasolone mięso.


Nóżki odstawiamy na minimum 0,5 godz. Pieczemy w 180 - 200st 1 - 1,5 godziny w zależności od piekarnika. Co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem.


Po godzinie nakłuwamy każdy kawałek wykałaczką, jeżeli wycieka z niego przeźroczysty sok znaczy, że jest upieczone. Jeżeli sok jest krwisty należy jeszcze zostawić na około 0,5 godziny i ponownie sprawdzić.


Mięsko było idealne dla moich szkrabów bardzo aromatyczne, ziołowe z przewagą mięty.
"To są najlepsie nóźki mamuś najwaźniejsie, źe nie ośtle"
Tym skromnym zdaniem córeczki zakończę...

Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie marynaty do mięska, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna marynata, aromatyczna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger