wtorek, 11 lutego 2014

Faszerowane nóżki

Ostatnio poszukuję czegoś nowego, czego jeszcze nie robiłam na obiad. Spróbowałam wytrybować nogę z kurczaka i użyć ją jako mięsa na roladkę. Jestem bardzo mile zaskoczona smakiem i połączeniem soczystego mięsa z farszem. Najpierw skorzystałam z porady jak trybować nogi. W sieci jest tego mnóstwo ja korzystałam z tej strony , a oto moje zmagania i końcowy efekt ;)


Trybowanie:



Do napełnienia nóżki użyłam:
  • 1 łyżeczkę pasty "Ajwar" 
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • ser "Camembert" - 2 niewielkie kawałki (ok 2 cm)
Środek posmarowałam pastą włożyłam pomidora, żurawinę i ser



Spięłam wykałaczkami by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.


Posoliłam szczyptą soli, posmarowałam marynatą. Zapiekłam z 2 stron na rozgrzanej suchej patelni i włożyłam do piekarnika.

 

Piekłam 1 godzinę w 200st. Polewając od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.


Po upieczeniu wyciągnęłam wykałaczki podałam jak na załączonym zdjęciu :)

Smak rewelacyjny, pomidor suszony i żurawina dodają fajny kwaskowy smaczek roladzie.Do tego rozpuszczony wypływający ser... Mięso jest soczyste, skórka chrupiąca... Kocham i będę robić często.

5 komentarzy:

  1. Takie faszerowane mięska są super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pomysł :)
    Nie raz już słyszałam że jest suuuper :) Czas najwyższy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze raz Gosiu dziękuję :* Było pysznie :) Wszystkim smakowało !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, teraz już będziesz wiedzieć jak i sama sobie powoli zrobisz :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger