Do sosu użyłam szpinaku mrożonego z własnej rabatki :)
Składniki:
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 marchewka
- 1/2 łyżki Vegety
- przyprawy: pieprz, imbir, papryka słodka, chilli
- 1 kubek jogurtu naturalnego (u mnie Zott 180g)
Rozmrożone, odsączone liście szpinaku kroję. Cebulę obieram kroję w grubszą kostkę, przesmażam delikatnie na łyżce masła, dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę razem 1/2 minuty dodaję szpinak skrapiam sokiem z cytryny dodaję obraną, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmażam razem minutę i przekładam do rondelka. Dolewam 3/4 szklanki ciepłej wody dodaję Vegetę podduszam 5 - 8 minut następnie blenduję i przyprawiam. Jogurt przekładam do miseczki dolewam chochelkę gorącego sosu, mieszam dokładnie i przelewam do reszty. Podgrzewam delikatnie by nie zagotować, podaję.
U mnie jako dodatek do klopsików z ziemniakami ale wyśmienity będzie z makaronem. Polecam.
O! To coś dla mnie, uwielbiam szpinak! :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jak pysznie smakowałby z makaronem:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny sos :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis...dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
To ja dziękuję, bardzo mnie cieszy, kiedy przepis wpadnie komuś w oko ;) pozdrawiam
Usuń