wtorek, 21 stycznia 2014

Sos szpinakowy

Szpinak ma tak dużo wartości odżywczych (warto przeczytać), że koniecznie powinien się znaleźć w naszym menu.


Do sosu użyłam szpinaku mrożonego z własnej rabatki :)

Składniki:
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżki Vegety
  • przyprawy: pieprz, imbir, papryka słodka, chilli
  • 1 kubek jogurtu naturalnego (u mnie Zott 180g)

Rozmrożone, odsączone liście szpinaku kroję. Cebulę obieram kroję w grubszą kostkę, przesmażam delikatnie na łyżce masła, dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę razem 1/2 minuty dodaję szpinak skrapiam sokiem z cytryny dodaję obraną, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmażam razem minutę i przekładam do rondelka. Dolewam 3/4 szklanki ciepłej wody dodaję Vegetę podduszam 5 - 8 minut następnie blenduję i przyprawiam. Jogurt przekładam do miseczki dolewam chochelkę gorącego sosu, mieszam dokładnie i przelewam do reszty. Podgrzewam delikatnie by nie zagotować, podaję. 


U mnie jako dodatek do klopsików z ziemniakami ale wyśmienity będzie z makaronem. Polecam.
  



5 komentarzy:

  1. O! To coś dla mnie, uwielbiam szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję jak pysznie smakowałby z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis...dziękuję
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, bardzo mnie cieszy, kiedy przepis wpadnie komuś w oko ;) pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger