piątek, 24 stycznia 2014

Ryż z jabłkami - zapiekany

Kolejny smak dzieciństwa...lekka, pyszna i prosta w przygotowaniu potrawa. Dla mnie "bomba", dla M. za mało treściwe, a dzieci nie przepadają za ryżem. Wyszło na to, że sama zjadłam na raty ;)


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego (180 g)
  • 400 ml mleka
  • sos z przypraw korzennych
  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki stołowe rodzynek (opcjonalnie)
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego 
Ryż zalewam zimną wodą i odstawiam na 0,5 godz. w tym czasie przygotuję sos z korzennymi przyprawami

Składniki na sos:
  • 3/4 szk mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła (u mnie klarowane)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2 goździki 
 

Mleko gotuję z przyprawami. Ściągam z ognia wyciągam przyprawy (przydadzą się do ryżu). Mikserem ucieram żółtka z cukrem następnie wlewam gorące mleko cienkim strumieniem cały czas ucierając na najniższych obrotach. Naczynie z żółtkami wstawiam do większego garnka z gorącą ale nie wrzącą wodą. Podgrzewam ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Po zgęstnieniu dodaję masło, mieszam i odstawiam do przestudzenia. (Proszę się nie sugerować ilością masła na zdjęciu, dałam 1 łyżkę).

Ryż przecedzam, zalewam wrzątkiem (0,5l wody) odstawiam na 2 minuty, znów odcedzam i zalewam wrzącym mlekiem dodaję szczyptę soli, anyż i cynamon wyciągnięty z mleka. Gotuję 10 - 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mieszam od czasu do czasu, żeby nie przypalić. Po ugotowaniu wyciągam przyprawy i odstawiam do przestudzenia, następnie mieszam z sosem.
Jabłka obieram, ścieram na grubych oczkach dodaję szczyptę kwasku cytrynowego, mieszam, odciskam sok ale bardzo mało. Dodaję troszkę cynamonu i wcześniej namoczone rodzynki.
W kokilkach układam warstwowo 2 łyżki ryżu, 1-2 łyżki jabłek, 2 łyżki ryżu, 1 łyżkę dżemu truskawkowego, przykrywam ryżem. Zapiekam 0,5 godziny w 200st.




Z podanych proporcji uzyskacie 4 porcje. Ja jedną wstawiłam do lodówki i zjadłam na zimno rewelacja!



Ps. 
  1. Zawsze możecie pominąć sos i ułatwić sobie życie gotując ryż na mleku, i dodać przyprawy korzenne bezpośrednio do ryżu.
  2. Możecie również użyć naczynia żaroodpornego zamiast kokilków.
  3. Nie musicie również tego zapiekać jest świetne na zimno.
Pysznie polecam :)



5 komentarzy:

  1. ryż z jabłkami robiła moja mam gdy byłam dzieckiem, uwielbiałam tą zapiekankę. Górę zawsze posypywała cynamonem i na to jogurt. Gęba w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to są moje smaki dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alicjo - dziękuję :).
    Megg - właśnie moje też ale moim szkrabom już nie odpowiada. Są na etapie słodkości. Masakra
    .

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger