niedziela, 22 grudnia 2013

Galaretki drobiowe (tymbaliki)

Chyba każdy je zna i robi. Fajna przekąska dla gości, świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Warto zrobić :)


Składniki:
  • kurczak (średni 1,3kg)
  • 5 jajek
  • 4 marchewki
  • listki pietruszki
  • papryka konserwowa  (4 kawałki) (przepis)
  • groszek konserwowy, kukurydza (opcjonalnie)
  • 2,5 l sklarowanego wywaru
  • 60g żelatyny spożywczej (3x 20g)
Kurczaka oczyszczam, kroję na mniejsze części. Gotuję z niego rosół (powinien być dobrze słony). Marchewki obieram gotuję z mięsem. Po ugotowaniu przestudzam mięso, oddzielam od kości i rwę na małe kawałki. Marchewkę kroję w krążki, paprykę w drobną kostkę, listki pietruszki przepłukuję, groszek odsączam (ja nie dodawałam). Jajka gotuję na twardo (9 minut od zagotowania), po przestudzeniu obieram, kroję wzdłuż w ćwiartki (4 części). Czysty wywar doprowadzam do wrzenia dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiam pieprzem i solą (jeśli tego wymaga) odstawiam do przestudzenia. 
Na dno foremek układam jajko, 3 krążki marchewki, 5 - 10 kostek papryki, 1 mały listek pietruszki, 2 łyżeczki groszku lub kukurydzy, mięso. To wszystko zalewam ostudzonym wywarem i wkładam do lodówki. 






 Z podanej ilości składników otrzymałam 20 galaretek.
Ps.
Oczywiście możecie pominąć klarowanie wywaru. Wystarczy przecedzić przez drobne sito, bądź ściereczkę, dodać żelatynę,rozmieszać, zagotować i przestudzonym rosołkiem zalewać galaretki.



2 komentarze:

  1. Wspaniałe, bardzo lubię, ale moi na Święta zażyczyli sobie z nóżek - nie mogłam odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbliższym się nie odmawia jeszcze przy Świętach ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger