niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka orzechowe

Nie jestem fanką ciast lubię je jeść i owszem ale z pieczeniem to jest różnie. Dlatego u mnie na Święta są ciasteczka. Trochę frajdy, trochę nerwów przy sprzątaniu tego bałaganu jaki zrobię z córeczkami. Bo każda chce mieć w tym swój udział 
A: mama ja rozbiję jajko
S: nie jajo jess moje, plawda mama ze mi daś?
A: no to ja przesieję mąkę dobrze mamo?
S: a ja co cio bede lobić, ja teś chce mąke!!!
...KOBIETY!!!

Ale ciasteczka wyszły genialne...



Składniki:
  • 36 dag mąki
  • 28 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 28 dag orzechów mielonych
  • 8 dag orzechów całych - połówek do dekoracji
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania ciastek
  • szczypta soli

Mąkę przesiać dodać cukier, orzechy, rozmieszać z mąką. Dodać żółtko, pokrojoną w kostkę margarynę, wyrobić ciasto, schłodzić 0,5 godziny w zamrażalniku (szybciej).


Stolnicę posypać mąką. Podzielić ciasto na kawałki by było wygodnie wałkować. Jeśli będzie się przyklejać do wałka podsypać delikatnie mąką. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 3-4mm, wycinać foremkami ciastka. Część wycinać pełne i z środkowym kółeczkiem, a drugą część tylko pełne - co drugie posmarować białkiem i ułożyć na nich orzecha. Piec w 180st 5-10 min do zrumienienia.


Spody smarować dżemem morelowym lub pomarańczowym przykrywać górą z wyciętym kółkiem lub orzechem. Udekorować polewą czekoladową.



Ps. ciastka możecie upiec teraz, a dżemem posmarować tuż przed Świętami i wówczas udekorować. Odwilgną troszkę od dżemu. Są łatwe do zrobienia i naprawdę PYCHA!!!



6 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger