...wspomnienia, wspomnieniami :) od znajomej dostałam świetny przepis na kulki "rumkokos".
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 40g cukru waniliowego
- 150g gorzkiej czekolady
- 100g Qimiq
- 100g startych orzechów
- 150g kokosu
- 8ml rumu 40%
Wymieszać mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do jednolitego połączenia. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Wraz z qimiqiem dodać do maślanej masy, wymieszać.Następnie dodać 2/3 kokosu, orzechy i rum, wymieszać. Masę włożyć do lodówki na około 0,5 godziny aż stężeje, następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczać w kokosie.
Qimiq (Sahne-Basis) - to w dosłownym tłumaczeniu śmietankowa baza. Siostra przywiozła mi go z Austrii. Nie spotkałam tego u mnie ale może w wielkich centrach handlowych jest. Tak się zastanawiam czy nie można by go zastąpić śmietanką 30% z dodatkiem żelfixu, ale to są tylko moje przemyślenia, nie robiłam, nie mam pewności.
Rum - po raz kolejny przekonałam się, że rodzaj ma znaczenie. Polecam "Inlander" 80% Austriacki.
Dla dzieciaczków sam olejek rumowy. Masę podzielcie na połowę i jedną przeznaczcie dla Was a drugą dla dzieci. Tak będzie sprawiedliwie ;) Polecam
Pysznie wyglądają :) lubię takie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńGosia a kiedy znowu zawitasz we Wiedniu?
OdpowiedzUsuńHm... dobre pytanie, pozostawiam bez odpowiedzi. Nie wiem :( tęskinę
Usuńświetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń