niedziela, 15 grudnia 2013

Kulki rumowo - kokosowe (pralinki rumkokos)

Minęło 6 lat od mojej ostatniej wędrówki po uliczkach Wiedeńskich. Cudowne miejsce zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy ulice obstawione są straganami z ozdobami świątecznymi, potrawami regionalnymi, grzańcami...
...wspomnienia, wspomnieniami :) od znajomej dostałam świetny przepis na kulki "rumkokos".



Składniki:
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 40g cukru waniliowego
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g Qimiq
  • 100g startych orzechów
  • 150g kokosu
  • 8ml rumu 40%


Wymieszać mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do jednolitego połączenia. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Wraz z qimiqiem dodać do maślanej masy, wymieszać.Następnie dodać 2/3 kokosu, orzechy i rum, wymieszać. Masę włożyć do lodówki na około 0,5 godziny aż stężeje, następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczać w kokosie.



Qimiq  (Sahne-Basis) - to w dosłownym tłumaczeniu śmietankowa baza. Siostra przywiozła mi go z Austrii. Nie spotkałam tego u mnie ale może w wielkich centrach handlowych jest. Tak się zastanawiam czy nie można by go zastąpić śmietanką 30% z dodatkiem żelfixu, ale to są tylko moje przemyślenia, nie robiłam, nie mam pewności.

Rum - po raz kolejny przekonałam się, że rodzaj ma znaczenie. Polecam "Inlander" 80% Austriacki.

Dla dzieciaczków sam olejek rumowy. Masę podzielcie na połowę i jedną przeznaczcie dla Was a drugą dla dzieci. Tak będzie sprawiedliwie ;) Polecam

Ciasta bez pieczenia



5 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger