sobota, 2 listopada 2013

Zupa pomidorowa

Jest moją ulubioną zupą. Przypomina mi dzieciństwo dlatego często do niej wracam. Poza tym moje małe "wariatki" ;) też ją lubią.



Składniki:
  • 1 skrzydełko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 przecier pomidorowy mój własny lub 4 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • przyprawy: 1 łyżka Kucharka, szczypta soli, pieprzu
  • 180 g śmietany łowickiej ukwaszonej 15% (3/4 szklanki) lub jogurt naturalny (mały 180g Zott)
  • 2 l wody

Do wody dodaję przepłukane skrzydełko, obrane warzywa. Marchewki kroję w plasterki. Gotuję 0,5 godziny dodaję przecier, przyprawy dolewam około 0,5 l przegotowanej wody, doprowadzam do wrzenia. Skrobię mieszam w 1/2 szklanki zimnej wody przelewam do zupy, następnie dodaję śmietanę  lub jogurt. Wystarczy zagotować i odstawić.


 Można podać z ryżem, makaronem. Polecam.

2 komentarze:

  1. hehe pomidorówkę chyba wszystkie dzieci lubią ;) mój synuś jest w niej zakochany

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger