wtorek, 5 listopada 2013

Marynata do kurczaka

Z mięs kocham drób i przyrządzam go na różne sposoby. Dziś w marynacie i aromatycznymi ziołami.


Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do karkówki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku (obrany drobno zmiażdżony)
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy wcześniej nasolonego kurczaka. Odstawiamy na godzinę.


Rozmaryn, miętę, oregano wiążę, cytrynę kroję w kawałeczki i wkładam do środka kurczaka spinam wykałaczką. Piekę w rękawie w 200st. Czas pieczenia uzależniam od wagi kurczaka. 1 kg - 1 godzina. Przecinam rękaw i dopiekam jeszcze 15 minut. Najlepiej sprawdzić mięso wbijając patyczek do szaszłyków. Jeśli wycieka krew to kurczak jest nie dopieczony. Wyciekający sok powinien być przeźroczysty.

Życzę smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger