poniedziałek, 28 października 2013

Naleśniki z serem, sokiem z granatu

...obsypane prażonymi orzechami. Sycące i smaczne danie. Coś innego i całkiem łatwego do zrobienia na obiad czy późną kolację.

Składniki:
  • 5 naleśników
Nadzienie:
  • 320 g sera twarogowego (półtłusty)
  • sok z połówki granatu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu 
Polewa:
  • 15 orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • sok z połówki granatu

Orzechy wyciągam z łupin, kroję na niewielkie kawałki, prażę na suchej patelni. Odstawiam

Ser miksuję dodaję do niego sok wyciśnięty z ziarenek granatu oraz sok z cytryny i miód wszystko razem miksuję. Układam na naleśniku tak by wystarczyło mi na 5 sztuk (około 1,5 łyżki), zawijam jak krokieta. 



Zapiekam na patelni na łyżce masełka (można je pominąć, ja nie dodawałam i całkiem ładnie się przypiekły).
Zapiekamy na małym ogniu by się nie przypaliły a były w środku ciepłe. Między czasie do małego rondelka daję miód podgrzewam, dodaję sok z cytryny i granatu, doprowadzam do wrzenia. Minutkę gotuję na małym ogniu by się troszkę zredukował następnie dodaję prażone orzechy. Takimi orzechami w różowym sosie posypuję upieczone z obu stron naleśniki. Podaję.



 Polecam!



2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger