środa, 16 października 2013

Zupa krem z warzyw

Wstyd się przyznać ale ostatnio nic mi się nie chce, chyba jesienne przesilenie. Macie też czasem leniwca? To zupa dla Nas. Prosta, pożywna i szybka.




Składniki:
  • 5 średnich marchewek
  • 2 ziemniaki
  • 2 małe selery (lub 1 duży)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 skrzydełko z kurczaka lub (mała kość wieprzowa)
  • 1 łyżka Vegety, szczypta pieprzu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
Skrzydełko lub kość (to co macie pod ręką) przepłukuję w zimnej wodzie, zalewam 1 litrem wody, gotuję 15 minut od zagotowania. W tym czasie obieram jarzyny, przepłukuję, kroję w niewielkie kawałki żeby dobrze było potem zblendować. Cebulę kroję w kostkę, pora w krążki przesmażam na łyżce oleju do zeszklenia. Dodaję do wywaru razem z warzywami. Gotuję 0,5 godz wyciągam mięso i miksuję  warzywa blenderem, następnie dolewam 1,5 litry wody dodaję przyprawy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka zagęszczam skrobią. 2 łyżki skrobi mieszam w 4 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy, gotuję 2 minuty od zagotowania.


Zupę można podać z ryżem, makaronem, grzankami lub jako zagęstnika użyć kaszy manny (wówczas nie zagęszczamy skrobią). 2 garści kaszy dodajemy do zupy mieszamy by nie powstały krupy, gotujemy 5 minut.
 

2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis :) Zamierzam właśnie wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger