Zupa krem z warzyw
Wstyd się przyznać ale ostatnio nic mi się nie chce, chyba jesienne przesilenie. Macie też czasem leniwca? To zupa dla Nas. Prosta, pożywna i szybka.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 2 ziemniaki
- 2 małe selery (lub 1 duży)
- 1 por
- 1 cebula
- 1 skrzydełko z kurczaka lub (mała kość wieprzowa)
- 1 łyżka Vegety, szczypta pieprzu
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
Skrzydełko lub kość (to co macie pod ręką) przepłukuję w zimnej wodzie, zalewam 1 litrem wody, gotuję 15 minut od zagotowania. W tym czasie obieram jarzyny, przepłukuję, kroję w niewielkie kawałki żeby dobrze było potem zblendować. Cebulę kroję w kostkę, pora w krążki przesmażam na łyżce oleju do zeszklenia. Dodaję do wywaru razem z warzywami. Gotuję 0,5 godz wyciągam mięso i miksuję warzywa blenderem, następnie dolewam 1,5 litry wody dodaję przyprawy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka zagęszczam skrobią. 2 łyżki skrobi mieszam w 4 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy, gotuję 2 minuty od zagotowania.
Zupę
można podać z ryżem, makaronem, grzankami lub jako zagęstnika użyć kaszy
manny (wówczas nie zagęszczamy skrobią). 2 garści kaszy dodajemy do
zupy mieszamy by nie powstały krupy, gotujemy 5 minut.
Dzięki za przepis :) Zamierzam właśnie wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, smacznego!
Usuń