niedziela, 13 października 2013

Owoce w kokilkach pod kruszonką

Po raz kolejny przekonuję się, że prostota też jest smaczna i to bardzo! Kokilki znalazłam gdzieś na strychu, spadek po mamie więc je wykorzystałam i dalej będę. Świetna sprawa.



Deser bardzo łatwy, zrobiłam go dla córek ale okazało się, że są chętne tylko na kruszonkę :( i jak tu w gusta trafić!

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 duża śliwka lub 4 węgierki
  • 2 jabłka
  • 10 orzechów włoskich


Na kruszonkę:
Jeżeli robicie kruszonkę pamiętajcie o proporcjach zawsze jest stosunek 2:1:1 mąki, masła, cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej (ale można ją pominąć i dodać 4 łyżki pszennej)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Składniki kruszonki zagniatamy w naczyniu do połączenia składników  i odstawiamy by w tym czasie przygotować owoce.


Orzechy wyciągam ze skorupek, rozdrabniam w niewielkie kawałki i podprażam 2 min na suchej patelni. Należy mieszać by się nie przypaliły. Owoce myjemy, śliwkę kroimy w kostkę, obieramy jabłka, kroimy i układamy do kokilków kolejno:

jabłka

 śliwkę

banana - można delikatnie pokwasić sokiem z połówki cytryny



podprażone orzechy

 i na wierzch kruszonkę.



Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 0,5 godziny. Deser jest gotowy do podania po przestudzeniu.



Proste i naprawdę smaczne!


2 komentarze:

  1. Fajne połączenie smakowe, do tego gałka lodów i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger