Deser bardzo łatwy, zrobiłam go dla córek ale okazało się, że są chętne tylko na kruszonkę :( i jak tu w gusta trafić!
Składniki:
- 1 banan
- 1 duża śliwka lub 4 węgierki
- 2 jabłka
- 10 orzechów włoskich
Na kruszonkę:
Jeżeli robicie kruszonkę pamiętajcie o proporcjach zawsze jest stosunek 2:1:1 mąki, masła, cukru
- 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki kukurydzianej (ale można ją pominąć i dodać 4 łyżki pszennej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Orzechy wyciągam ze skorupek, rozdrabniam w niewielkie kawałki i podprażam 2 min na suchej patelni. Należy mieszać by się nie przypaliły. Owoce myjemy, śliwkę kroimy w kostkę, obieramy jabłka, kroimy i układamy do kokilków kolejno:
jabłka
śliwkę
banana - można delikatnie pokwasić sokiem z połówki cytryny
podprażone orzechy
i na wierzch kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy 0,5 godziny. Deser jest gotowy do podania po przestudzeniu.
Proste i naprawdę smaczne!
Fajne połączenie smakowe, do tego gałka lodów i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńO tak, mów mi jeszcze. Kiedy ja schudnę ;)
Usuń