sobota, 19 października 2013

Ryba w szynce Serrano

Pyszna i lekka jeżeli podacie ją z sałatą bądź surówką. Polecam polać sosem z octu balsamicznego.


Składniki:
  • 4 filety ryby Tilapii
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • przyprawa do ryb, pieprz biały
  • sos balsamiczny pochodzi z Kwestii Smaku
  • mieszanka sałat (opakowanie 180 g) polana sosem francuskim
Sos francuski: Oryginał
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka zimnej przegotowanej wody
  • szczypta soli, pieprzu
Mieszam wszystkie składniki  oprócz oliwy, dodaję ją na samym końcu. Gotowym sosem polewam przepłukaną i odsączoną sałatę.  Mieszam i odstawiam do podania

Sos balsamiczny:
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka stołowa miodu
Gotować do uzyskania sosu. Zapach przy gotowaniu jest nieprzyjemny ale sos jest bardzo smaczny i jest ciekawym dodatkiem do ryby.

Rybę osączam na ręczniku papierowym, przyprawiam,


owijam plasterkiem szynki. Możecie owinąć całą 2 plasterkami szynki mnie najzwyczajniej brakło ;).


Smażę na rozgrzanej patelni z 4 łyżkami oleju. Ogień średni, 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Osączam na ręczniku papierowym po upieczeniu. Na talerzu układam 2 łyżki sałaty, na nią rybę, polewam ciepłym sosem balsamicznym. Możecie go oczywiście pominąć nie jest on koniecznym dodatkiem.



 Smacznego!

 

4 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger