wtorek, 10 września 2013

Wątróbka drobiowa

A dlaczego nie? bo brzydko pachnie i nie ciekawie wygląda? Oj tam, jest pyszna i można ją przyrządzać na wiele sposobów, do tego dostarcza nam takie składniki mineralne jak: żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego(link do zgłębienia wiedzy). Polecam przeczytać.



Składniki:
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 l mleka
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 średnie cebule
Wątróbkę oczyszczam przepłukuję w zimnej wodzie. Odsączam, następnie zalewam zimnym mlekiem i pozostawiam na minimum 0,5 godz. Wątróbki bieleją i pęcznieją od mleka. Obieram cebulę kroję w piórka i podsmażam na 3 łyżkach oleju, na złoty kolor. Odcedzam wątróbki, odsączam delikatnie na ręczniku papierowym. Obtaczam je w mące i smażę w niewielkiej ilości oleju (około 5 łyżek stołowych), na średnim lub małym ogniu, po 4-5min z każdej strony.(Uwaga! olej lubi pryskać spod wątróbek). Kiedy się ładnie zrumienią dodaję podpieczoną cebulkę i przesmażam razem 2 minuty. Ściągam z ognia i wówczas przyprawiam solą i pieprzem. Nie powinno się solić przed smażeniem wówczas wątróbki twardnieją.


Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie przede wszystkim.
Smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda :)
    Bardzo lubię wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drobiową lubię,z cebulką,bez żadnych dodatków i ulepszeń:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malgorzata Katrenak16 października 2013 19:57

    prijalo sa

    OdpowiedzUsuń
  4. Malgorzata Katrenak16 października 2013 20:02

    to byl moj maz...watrobka byla pyszna!nigdy nie namaczalam w mleku,a widze ze to fajny sposob!
    pozdrawiam Cie Gosienko i dziekuje za pomysly!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kochana moja dziękuję za pozdrowienia. Ciszę się, że smakuje. A pomysły takie tam najzwyklejsze :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger