środa, 4 września 2013

Muszelki faszerowane kaszą gryczaną

Przepis podsunęła mi przyjaciółka, za który jej serdecznie dziękuję. Lekko go zmodyfikowałam.


Składniki:
  • 15 szt. makaronu muszelki 
  • 1 ugotowana noga z kurczaka
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • 2 ugotowane marchewki
  • 5 ugotowanych grzybów Mun
  • 1 cebula
Miałam ugotowaną nóżkę i marchewki z rosołu dlatego postanowiłam je wykorzystać do farszu. Woreczek kaszy gryczanej wrzucam go gotującej posolonej (1 łyżeczkę) wody i gotuję około 15 minut na małym ogniu, następnie odsączam. Cebulę obieram, kroję  w kostkę i przesmażam delikatnie. Grzyby zalewam wrzątkiem, gotuję 3 minuty po czym odstawiam na 5 min. Odcedzam i drobno kroję. Marchewkę miażdżę widelcem,
Mięso oddzielam od kości, kroję w małe kawałki. Mieszam wszystkie składniki farszu przyprawiam odrobiną soli i pieprzu.
Makaron przekładam do posolonego wrzątku mieszam od czasu do czasu by nie przykleił się do garnka. Powinien być ugotowany al'dente (6-8 min). Odcedzam, przelewam zimną wodą i faszeruję. Piekarnik nagrzewam do 180st. Naczynie żaroodporne smaruję łyżką oliwy z oliwek lub zwykłym olejem np.rzepakowym. Układam muszle i zapiekam 20 min do 0,5 godz. w zależności od piekarnika. 




Świetnie komponują się z sosem pomidorowym przepis tutaj
Polecam!

4 komentarze:

  1. Fajnie, zainspirowałaś mnie :) To, co lubię :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, kochana nawet nie wiesz jak cudownie czytać takie komentarze. Cieszę się, że się spodobało zachęcam do zrobienia.

      Usuń
  2. no ten przepis jest świetny, chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger