wtorek, 3 września 2013

Sos pomidorowy

Robię na 2 sposoby tzw. ekspresowy i właściwy. Używam go bardzo często jako dodatek do wielu potraw.


EKSPRESOWY:
  • 0,5 l rosołu lub bulionu z kostki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz, papryka ostra do smaku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Do gotującego się bulionu dodaję koncentrat i przyprawy. Skrobię kukurydzianą mieszam z 2 łyżkami zimnej wody, dodaję do sosu. Doprowadzam do wrzenia i podaję.


WŁAŚCIWY:
  • 0,5 l rosołu bądź wywaru mięsno-warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram, miażdżę i drobno kroję. Na masełku przesmażam cebulę i dodaję czosnek. Wystarczy, że cebula będzie szklista, taką dodaję do gotującego się wywaru wraz z koncentratem i przyprawami. Wszystko razem gotuję około 5 minut i dodaję skrobię rozmieszaną w  2 łyżkach zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia i podaję z daniem głównym. 

Zachęcam do spróbowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger