Sos pomidorowy
Robię na 2 sposoby tzw. ekspresowy i właściwy. Używam go bardzo często jako dodatek do wielu potraw.
EKSPRESOWY:
- 0,5 l rosołu lub bulionu z kostki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz, papryka ostra do smaku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Do gotującego się bulionu dodaję koncentrat i przyprawy. Skrobię kukurydzianą mieszam z 2 łyżkami zimnej wody, dodaję do sosu. Doprowadzam do wrzenia i podaję.
WŁAŚCIWY:
- 0,5 l rosołu bądź wywaru mięsno-warzywnego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram, miażdżę i drobno kroję. Na masełku przesmażam cebulę i dodaję czosnek. Wystarczy, że cebula będzie szklista, taką dodaję do gotującego się wywaru wraz z koncentratem i przyprawami. Wszystko razem gotuję około 5 minut i dodaję skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia i podaję z daniem głównym.
Zachęcam do spróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.