Roladki z indyka
To kolejny pomysł na treściwsze jedzonko. Połączenie mozzarelli z suszonym pomidorem i bazylią daje ciekawy smaczek.
Składniki:
- 5 kotletów z piersi indyczej
- 1 kulka mozzarelli
- 5 suszonych pomidorów
- listki bazylii
- sól, pieprz, papryka słodka
Mięso cieniutko rozbijam tłuczkiem . Przyprawiam tylko z jednej strony, obracam i na nieprzyprawionej układam pomidora, plaster mozzarelli, listek bazylii. Zawijam mięso (podobnie jak krokiety) tak by nic z niego nie wypłynęło podczas smażenia. Smażę powoli na niewielkiej ilości oleju. Można podawać od razu z patelni. Ja przetrzymałam jeszcze w ciepłym piekarniku 15 min głównie z powodu braku konsumentów, czekając na obiad wszyscy mi usnęli ;)
Posmarowałam dodatkowo musztardą francuską ale to jest zbyteczne!
Podałam z plackami z cukinii (tutaj) i polałam sosem z kopru włoskiego (taki mi został w ogródku ;)) ale zwykły koperkowy lub pieczarkowy będzie pyszny.
Roladki to moja słabość, to połączenie smakuje znakomicie i choć moi domownicy wolą inne...nie mają wyjścia, jedzą co zrobię.
OdpowiedzUsuńwarte wypróbowania:)
Jak to cudownie rządzić w kuchni ;)
Usuń