piątek, 16 sierpnia 2013

Placki cukiniowe jak ziemniaczane...

...tylko o wiele lepsze i "ciut" lżejsze. Jeżeli robicie ziemniaczane to nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem.


Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • sól, pieprz
Cukinię oczyszczam, kroję wzdłuż, wykrawam środek z nasionami i ścieram na dużych oczkach tarki. Można ją oczywiście obrać, jednakże młode cukinie mają miękką skórę, dlatego ja nie obierałam. Po rozdrobnieniu solę delikatnie i odstawiam na 10 minut odciskam z nadmiaru wody, dodaję jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, mąki i przyprawy. Wszystko razem mieszam, rozgrzewam olej na patelni i na gorący nakładam po 1 łyżce stołowej "masy" robiąc nieduże, okrągłe placki.Kiedy się upieką z jednej strony, obracam na drugą. Warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Mogą służyć jako dodatek do dania mięsnego lub jako samodzielne danie. Polecam!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam je, juz zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Katrenak Malgorzata22 maja 2014 16:26

    wlasnie je robie.mialam trzy cukinie.myle-zagladne do Gosi....

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger