...tylko o wiele lepsze i "ciut" lżejsze. Jeżeli robicie ziemniaczane to nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- sól, pieprz
Cukinię oczyszczam, kroję wzdłuż, wykrawam środek z nasionami i ścieram na dużych oczkach tarki. Można ją oczywiście obrać, jednakże młode cukinie mają miękką skórę, dlatego ja nie obierałam. Po rozdrobnieniu solę delikatnie i odstawiam na 10 minut odciskam z nadmiaru wody, dodaję jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, mąki i przyprawy. Wszystko razem mieszam, rozgrzewam olej na patelni i na gorący nakładam po 1 łyżce stołowej "masy" robiąc nieduże, okrągłe placki.Kiedy się upieką z jednej strony, obracam na drugą. Warto je osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Mogą służyć jako dodatek do dania mięsnego lub jako samodzielne danie. Polecam!
Uwielbiam je, juz zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńPrawda?! są niewiarygodnie dobre!;)
Usuńwlasnie je robie.mialam trzy cukinie.myle-zagladne do Gosi....
OdpowiedzUsuńHe, he daj znać jak smakowały :)
Usuń