wtorek, 20 sierpnia 2013

Sos z suszonymi pomidorami i kaparami

Połączenie całkiem fajne. Wpisałam do swojego stałego menu.


Składniki:
  • 0,5 l wody
  • pierś z kurczaka około 600g
  • 5 suszonych pomidorów
  • kapary około 20 szt. (połowę słoiczka 100g)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka
Mięso oczyszczam, kroję w drobną kostkę, przyprawiam i obsmażam w niewielkiej ilości oleju w których moczyły się suszone pomidory. Wodę doprowadzam do wrzenia i dodaję do niej obsmażone mięso. Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę, pomidory również w kostkę a kapary odsączam z zalewy. Na łyżce oleju z zalewy po pomidorkach podsmażam cebulkę do zeszklenia dodaję pomidory, kapary i jeszcze dosłownie pół minuty podsmażam wszystko razem. Następnie dodaję do mięsa i gotuję 2 minuty. Skrobię mieszam w niewielkiej ilości zimnej wody dodaję do wywaru, gotuję minutę. Do tego dodaję rozmieszany w 150ml gorącego sosu jogurt. Doprowadzam do wrzenia i podaję.
U mnie z pełnoziarnistym makaronem spaghetti ale lepszy będzie penne.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger