sobota, 24 sierpnia 2013

Pierś z indyka w sosie sojowo - grzybowym

Gdzieś od niechcenia wyszedł mi całkiem dobry obiadek. Nie spodziewałam się, że sos sojowy będzie tak świetnie pasował do kaszy.


Składniki:
  • 80 dag piersi indyczej
  • 1 cebula
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowo - grzybowego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Mięso oczyszczam, kroję w kostkę, przyprawiam dodaję drobno pokrojony lub starty na tarce o drobnych oczkach imbir i sos sojowy. Mieszam i odstawiam do lodówki na 0,5 godz. W tym czasie gotuję kaszę. 
Na 0,5 l gotującej wody z łyżeczką Vegety lub warzywka "własnej roboty" dodaję 1 szklankę przepłukanej na sicie (pod bieżącą wodą) kaszy jęczmiennej.. Gotuję na małym ogniu około 20 minut często mieszając by nie przywarła. W razie potrzeby podlewam odrobiną przegotowanej wody.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę podsmażam dodaję do niej mięso i wszystko razem smażę około 10 min do zredukowania sosu. Przekładam do garnka dolewam 0,5l gorącej wody, gotuję kolejne 10 minut, następnie dodaję rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody skrobię ziemniaczaną. Ponownie doprowadzam do wrzenia i podaję z kaszą.


Polecam wypróbować!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger