Składniki:
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
Cukinię kroję na pół, wydążam gniazda nasienne, kroję w 3cm słupki. Tak samo postępuję z papryką. Cebulę obieram i kroję w piórka.
- 4,5 szk. letniej wody
- 0,5 szk soli
- 2,5 szk. wody
- 1,5 szk octu spirytusowego
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
Warzywa wyciągam z wody i od razu wkładam ciasno do słoików, na wierzch każdego słoiczka daję po szczypcie ziaren gorczycy. Zalewam ostudzoną zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania. Można oczywiście się pokusić na ostrzejszą wersję tej sałatki i dodać do zalewy po łyżeczce chilli i imbiru ale to już dla smakoszy ostrości;)
Z podanych składników zrobiłam 9 słoików 0,5l. Zachęcam do robienia przetworów.
Ale ładna kolorowa :) Idealna na zimę !
OdpowiedzUsuńOd razu poprawia nastrój ;) dziękuję.
Usuń