sobota, 24 sierpnia 2013

Sałatka z cukinii

Kolory lata zamknięte w słoiku, na ponure zimowe dni.


Składniki:
  • 2 kg cukinii 
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
Jeżeli są świeże cukinie i mają miękką skórkę nie ma potrzeby by ją obierać wystarczy przemyć. 
Cukinię kroję na pół, wydążam gniazda nasienne, kroję w 3cm słupki. Tak samo postępuję z papryką. Cebulę obieram i kroję w piórka. 
  • 4,5 szk. letniej wody
  • 0,5 szk soli
Mieszam sól z wodą do rozpuszczenia i zalewam tym warzywa. Pozostawiam na 1,5 godz. W tym czasie myję i osuszam słoiki u mnie 0,5 l. oraz gotuję zalewę:
  • 2,5 szk. wody
  • 1,5 szk octu spirytusowego
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
To wszystko zagotować i ostudzić.
Warzywa wyciągam z wody i od razu wkładam  ciasno do słoików, na wierzch każdego słoiczka daję po szczypcie ziaren gorczycy. Zalewam ostudzoną zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania. Można oczywiście się pokusić na ostrzejszą wersję tej sałatki i dodać do zalewy po łyżeczce chilli i imbiru ale to już dla smakoszy ostrości;)
Z podanych składników zrobiłam 9 słoików 0,5l. Zachęcam do robienia przetworów.




2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger