poniedziałek, 18 marca 2013

Włoszczyzna - przepis

Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić. 
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.

Składniki:
  • 1,5 kg marchwi
  • po 70 dag pietruszki, selera
  • po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
  • 20 dag natki pietruszki, selera
  • 70 dag soli
Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobno pokroić. Wszystko wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam średnich  około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.



Polecam, naprawdę warto!

2 komentarze:

  1. A widzisz,troszkę inna wersja,ale zawsze co domowe,to domowe!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger