Przepisu użyczyła mi moja szwagierka. Dzięki śliczne :)
Składniki na formę 24cm:
- 1/2 szk. mąki
- 3/4 szk. kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 3/4 szk. cukru
- 1/2 szk. wiórek kokosu
- olejek waniliowy (dałam rumowy)
- 2 szk. jeżyn
Wymieszać mąkę z kaszą i proszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać mieszankę z mąki, wiórki i olejek. Mikserem na małych obrotach rozmieszać, podkręcić obroty by składniki się połączyły. Białka ubić i wymieszać z ciastem (ja to robiłam drewnianą łyżką ale mikserem na małych obrotach też można.) Przełożyć do formy, ułożyć jeżyny. Piec 45 min do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :) przepis podkradnę jeśli pozwolisz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Oczywiście że pozwalam, po to założyłam bloga żeby się z Wami dzielić tym i owym ;)
OdpowiedzUsuń