czwartek, 1 sierpnia 2013

Kokosowe z jeżynami

Jeżyny lubię ale świeże, w cieście denerwują mnie pestki, które wszędzie się plątają.
Przepisu użyczyła mi moja szwagierka. Dzięki śliczne :)



Składniki na formę 24cm:
  • 1/2 szk. mąki
  • 3/4 szk. kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szk. cukru
  • 1/2 szk. wiórek kokosu
  • olejek waniliowy (dałam rumowy)
  • 2 szk. jeżyn
Przygotować sobie formę do pieczenia, wyłożyć papierem. Włączyć piekarnik by się powoli nagrzewał. 
Wymieszać mąkę z kaszą i proszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać mieszankę z mąki, wiórki i olejek. Mikserem na małych obrotach rozmieszać, podkręcić obroty by składniki się połączyły. Białka ubić i wymieszać z ciastem (ja to robiłam drewnianą łyżką ale mikserem na małych obrotach też można.) Przełożyć do formy, ułożyć jeżyny. Piec 45 min do tzw. suchego patyczka. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Cudownie się prezentuje :) przepis podkradnę jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, Oczywiście że pozwalam, po to założyłam bloga żeby się z Wami dzielić tym i owym ;)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger