Polecam Wam coś prostego i szybkiego dla zabieganych.
Składniki:
- ryba (u mnie dorsz ) 4 filety
- pesto czerwone (z pomidorów i bazylii) słoiczek 190g - zużyłam połowę
- 1 gotowe ciasto francuskie
- sól
- 1 jajko
Rybę odmrażam, odsączam na ręczniku papierowym by nie miała wody. Solę do smaku, nakładam na nią pesto, rozprowadzam po rybie tak ,by była cała pokryta (jak panierka). Rozgrzewam piekarnik do 160st. Smaruję naczynie żaroodporne łyżką oleju. Na połowie ciasta francuskiego układam rybę, nakrywam drugą połową, zlepiam ciasto z każdej strony. Smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam 10 min.w 160 a potem podnoszę temperaturę do 200st. i zapiekam jeszcze 20 min. na złoty kolor.
Pysznie, można podać z dowolną sałatą np. z białej kapusty bądź inną.
Zawsze mam problem z rybnymi daniami. Przepis świetny :) Kradnę na piątek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba. Dawno do Ciebie nie zaglądałam, dzieci, przetwory,ogródek itp. Przyjdzie jesień to nadrobię straty ;)
UsuńSuper! Też mam taką w planach:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, naprawdę dobra :)
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
UsuńFaktycznie widać po przepisie, że jest to danie które możemy przygotować w dość krótkim czasie i prezentuje się bardzo fajnie. Ja również jestem zachwycona jak przygotuję łososiowe carpaccio https://mowisalmon.pl/przepisy/lososiowe-carpaccio-kolorowe/ za którym również przepadają moje dzieci.
OdpowiedzUsuńŁosoś też pyszny :) pozdrawiam
Usuń