środa, 31 lipca 2013

Zapiekanka rybna w cieście francuskim

Polecam Wam coś prostego i szybkiego dla zabieganych.


Składniki:
  • ryba (u mnie dorsz ) 4 filety
  • pesto czerwone (z pomidorów i bazylii) słoiczek 190g - zużyłam połowę
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • sól
  • 1 jajko
Rybę odmrażam, odsączam na ręczniku papierowym by nie miała wody. Solę do smaku, nakładam na nią pesto, rozprowadzam po rybie tak ,by była cała pokryta (jak panierka). Rozgrzewam  piekarnik do 160st. Smaruję naczynie żaroodporne łyżką oleju. Na połowie ciasta francuskiego układam rybę, nakrywam drugą połową, zlepiam ciasto z każdej strony. Smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam 10 min.w 160 a potem podnoszę temperaturę do 200st. i zapiekam jeszcze 20 min. na złoty kolor.



 Pysznie, można podać z dowolną sałatą np. z białej kapusty bądź inną.

4 komentarze:

  1. Zawsze mam problem z rybnymi daniami. Przepis świetny :) Kradnę na piątek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. Dawno do Ciebie nie zaglądałam, dzieci, przetwory,ogródek itp. Przyjdzie jesień to nadrobię straty ;)

      Usuń
  2. Super! Też mam taką w planach:)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger