Składniki:
- 17 sztuk makaronu muszelki
- 1 cebula
- mięso z 2 ugotowanych nóg z kurczaka
- 50 g obranego bobu
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 2 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz, papryka do smaku
Mięso oddzielam od kości, drobno kroję, przyprawiam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, smażę na łyżce oleju do zeszklenia. Dodaję do mięsa. Bób gotuję 2 minuty w posolonej wodzie(świeży bób szybko się gotuje), cedzę, obieram ze skórki, kroję w niewielkie kawałki, przekładam do mięsa. Do farszu dodaję pesto wszystko razem mieszam. Muszelki gotuję w posolonej wodzie (na litr wody daję 1 łyżeczkę soli) około 8 minut, najlepiej sprawdzić na opakowaniu makaronu. Ważne by były al'dente. Cedzę, przelewam zimną wodą, nakładam farsz. Naczynie żaroodporne smaruję olejem (1 łyżka wystarczy), układam muszelki, na nie daję kawałeczki żółtego sera. Zapiekam 15 minut w 200 st.
Podałam z fasolką szparagową polaną bułką tartą z masełkiem. Obiad był na zielono ;)
wysmienicie prezenzuja sie muszelki a i pewnie super smakuja!
OdpowiedzUsuńPolałam sobie ketchupem, czego nie ma na zdjęciu. Rewelacja zwłaszcza że kocham bób
Usuń