czwartek, 18 lipca 2013

Porzeczkówka - nalewka z czarnych porzeczek

Robiłam ją w ubiegłym roku i jestem nią zachwycona. Świetna na "babskie wieczorki" .




Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l czystej wódki
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru



Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej cukier i gotujemy minutkę na małym ogniu, odstawiamy. Porzeczki płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego słoja lub gąsiorka, zalewamy spirytusem i zimnym syropem, zakręcamy słoik. Odstawiamy na miesiąc. Przecedzamy, filtrujemy, dolewamy wódkę i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. To jest łagodniejsza wersja. 

Wódkę można pominąć i dać tylko spirytus. Na 1 kg owoców 1 l spirytusu, syrop jak wyżej i odstawić na 2 miesiące.


Polecam obie wersje ;)


Degustacja: lepsza jest zalana 1l spirytusu, mocna lubię taką ;)

4 komentarze:

  1. Czyli za 2 miesiące można zajrzeć na kieliszeczek:)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak samo robił mój dziadek pycha:)pamiętam takie słoje u babci w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odziedziczyłam je po mamie, korzystam ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger