Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa indyczego (takie lubię, można użyć wieprzowego)
- opakowanie placków tortilli (6 szt.)
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 0,5 szk. wody
- 1 limonka
- przyprawy: papryka ostra, chili, pieprz biały, sól
- salsa dip hot - ostry dip pomidorowy z papryką i cebulą (kupiłam w Lidlu)
2 ząbki czosnku obieram, miażdżę i drobniutko kroję, podsmażam na łyżce oleju dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Mięso przyprawiam między czasie,dodaję otartą skórkę z limetki, gdy się podsmaży przekładam do miseczki. Obieram i miażdżę 2 ząbki czosnku, cebulę kroję w drobną kostkę. Na tą samą patelnię na której smażyłam mięso wlewam łyżkę oleju, podsmażam lekko cebulkę , czosnek, dodaję przecier pomidorowy, wodę, sok wyciśnięty z połowy limonki, przyprawiam solą, pieprzem. Pozostawiam na małym ogniu około 10 minut, sos powinien się zredukować. Dodaję odcedzoną fasolę, mięso i wszystko razem podsmażam na małym ogniu około 5 minut by smaki się połączyły. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucam placki tortilli, około 15 sekund z każdej strony tak by były elastyczne a nie przysmażyły się. Przekładam na talerz, układam ciepły farsz (około 4 łyżki) i zawijam jak tortillę .
Podałam z gotowym ostrym dipem. Nie będę ukrywać, że przepis na burrito jeszcze zagości na blogu ale już w innym wykonaniu bardziej autorskim. Postaram się sama zrobić placki tortilli i do farszu dodać warzywa ale to w przyszłości:)
Życzę smacznego!
Pyszności :) !
OdpowiedzUsuńoch! naprawdę nie spodziewałam się, że będzie tak dobre. Oczywiście to rzecz gustu ;)
UsuńTeż robię,ale w troszkę innej wersji-jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńMuszę u Ciebie podpatrzeć i skorzystać ;)
Usuńświetne, lubię takie szybkie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia i podzielenia się wrażeniami ;)
Usuń