Pożywna i przede wszystkim zdrowa zupa na bazie kapusty kiszonej, która ma dużo witaminy C i E.
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 5 grzybków suszonych
- skórka z boczku (opcjonalnie)
- 6 ziemniaków
- jogurt naturalny
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki Vegety
- listek lubczyku, kilka gałązek świeżej pietruszki (opcjonalnie - wrzucone luźno do zupy)
Żeberka i skórkę z boczku zalewamy wodą (około 2 - 2,5 l) gotujemy około 30min. W tym czasie obieramy cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oleju dodajemy zmiażdżony czosnek i pół minutki razem podsmażamy, przekładamy do wywaru mięsnego. Oczyszczone, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wywaru wraz z grzybami i przyprawami. Kapustę odsączamy do garnka, kroimy na 1,5 cm kawałki. Przekładamy do zupy, wlewamy wodę z kapusty. Gotujemy do miękkości mięsa i ziemniaków (30min "na oko"). Skrobię rozprowadzamy z zimnej wodzie wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. Jogurt naturalny - można dać cały, ja dałam 3 łyżki - rozprowadzamy w niewielkiej ilości zupy, dodajemy do reszty. Wystarczy, że zupa odrobinę się zagotuje nawet nie jest to konieczne, wówczas jogurt się nie zetnie. Wyciągamy pietruszkę i lubczyk. Zazwyczaj wiąże zieleninę nitką, wówczas nic mi nie fruwa po zupie ;)
Wspaniała ze świeżym szczypiorkiem.
Wygląda przepysznie :) pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuńUwierz mi kochana taki jest, zwykły kapuśniak. Dziękuję:)
Usuń