poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa gulaszowa

Wyczerpały się Wam pomysły na obiad? Polecam zwykłą "gulaszówkę". Szybka w przygotowaniu, dla męża "prosta w obsłudze" wystarczy podgrzać :).

Składniki:
  • 3 l wody
  • 0,5 kg mięsa gulaszowego indyczego
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1pietruszka
  • 2 papryki świeże lub słoiczek konserwowej
  • 5 ogórków kiszonych dużych
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 grzybów suszonych (można użyć pieczarek około 20 dag - umyć, pokroić, podsmażyć)
  • przyprawy do zupy: 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, 2 ziarenka jałowca, 1 łyżka Vegety
  • przyprawy do mięsa: po1 łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, kurkumy.
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Mięso wypłukać w zimnej wodzie, pokroić w  drobną kostkę, przyprawić, dodać zmiażdżony czosnek, odstawić na 15 min. W tym czasie marchewkę, pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Zagotować wodę z warzywami i przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do wywaru. Na tej samej patelni podsmażyć mięso, przyrumienić, dodać do wywaru wraz z grzybami gotować około 15 min. W między czasie pokroić drobno paprykę, ogórki dodać do zupy, gotować 10 min. Rozprowadzić skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody dodać do zupy. Zagotować. Podawać z pieczywem.


Jeżeli lubicie tą zupkę w wersji gęstej dodajcie więcej skrobi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger