Wyczerpały się Wam pomysły na obiad? Polecam zwykłą "gulaszówkę". Szybka w przygotowaniu, dla męża "prosta w obsłudze" wystarczy podgrzać :).
Składniki:
- 0,5 kg mięsa gulaszowego indyczego
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1pietruszka
- 2 papryki świeże lub słoiczek konserwowej
- 5 ogórków kiszonych dużych
- 2 ząbki czosnku
- 10 grzybów suszonych (można użyć pieczarek około 20 dag - umyć, pokroić, podsmażyć)
- przyprawy do zupy: 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie, 2 ziarenka jałowca, 1 łyżka Vegety
- przyprawy do mięsa: po1 łyżeczce: papryki słodkiej, papryki ostrej, kurkumy.
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Mięso wypłukać w zimnej wodzie, pokroić w drobną kostkę, przyprawić, dodać zmiażdżony czosnek, odstawić na 15 min. W tym czasie marchewkę, pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Zagotować wodę z warzywami i przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do wywaru. Na tej samej patelni podsmażyć mięso, przyrumienić, dodać do wywaru wraz z grzybami gotować około 15 min. W między czasie pokroić drobno paprykę, ogórki dodać do zupy, gotować 10 min. Rozprowadzić skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody dodać do zupy. Zagotować. Podawać z pieczywem.
Jeżeli lubicie tą zupkę w wersji gęstej dodajcie więcej skrobi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.