poniedziałek, 18 marca 2013

Lasagne jakie lubię

Ta włoska potrawa szybko się u Nas zadomowiła . Jest dosyć łatwa w przygotowaniu. "Dla chcącego nic trudnego" - jak przysłowie mówi. 
Do dzieła!
Moje naczynie żaroodporne ma wymiary 21:30cm.

Składniki:
  • makaron Lasagne (9 płatów)
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (użyłam indyczego gulaszowego - zmieliłam) 
  • duża cebula, ząbek czosnku
  • 3 pomidory z puszki (użyłam własnych pasteryzowanych)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryki- słodka, ostra, chilli; vegeta - do smaku
  • zioła: oregano, tymianek, melisa, bazylia (dodałam własnych suszonych)
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szk. mleka
Zaczynam od zmielenia mięsa, przyprawiam je, dodaję zioła i odstawiam. Następnie gotuję makaron lasagne w osolonej wodzie, każdy płat osobno około 3 min. Wyciągam i układam tak by się nie dotykały, ponieważ zlepią się.
Obieram cebulę, czosnek. Kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni w łyżce rozgrzanego oleju, dodaję mięso, mieszam by się nie przypaliło. Podsmażam do zrumienienia, dodaję zmiażdżone widelcem pomidory, odstawiam.
Roztapiam mało, dodaję mąkę mieszam,dolewam mleko, mieszam, by nie powstały grudki. Doprawiam, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotuję około 4 min.do zgęstnienia cały czas mieszając.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub łyżką oliwy, układam 3 płaty makaronu, na niego 1/2 mięsa, 1/3 beszamelu , 3 płaty  makaronu, resztę mięsa, 1/3 beszamelu. Przykrywam 3 płatami makaronu i resztą beszamelu. (Lasagne można jeszcze posypać startym żółtym serem, ja tego nie robię ponieważ liczę kalorie ;))
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 min. w 180 - 200st. 

Naprawdę pyyszne !

4 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger