czwartek, 14 marca 2013

Pulpety

Lubię, lubię! Są sycące i można je robić na wiele różnych sposobów, z różnym mięsem i różnym sosem.

Składniki na pulpety:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka (lub mielonego mięsa drobiowego)
  • średnia marchewka (starta na drobnych oczkach)
  • średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: szczypta soli lub Vegety, pieprz, papryka słodka, ostra do smaku
Piersi z kurczaka mielę w maszynce dodaję pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę, startą marchewką i resztę składników. Wszystko razem mieszam. Jeżeli jest zbyt luźne dodaję więcej bułki. Formuję kulki, obtaczam w mące, smażę na patelni teflonowej z odrobiną oleju z 2 stron i robię sos.

Składniki na sos:
  • 3/4 l wody
  • garść fasolki szparagowej żółtej (dałam własnej mrożonej)
  • 3 pomidory z puszki (dałam własne pasteryzowane)
  • marchewka 
  • pietruszka
  • cebulka pokrojona w kostkę i zeszklona
  • łyżka Vegety, pieprz
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Obieram marchewkę, pietruszkę, kroję w kostkę, gotuję 10 minut dodaję pokrojoną fasolkę, cebulkę i gotuję około 10min. Pomidory rozgniatam dodaję do sosu razem z przyprawami, doprowadzam do wrzenia.Dodaję pulpety, gotuję na wolnym ogniu około 5 min. Skrobię mieszam z 2 łyżkami zimnej wody wlewam do sosu, gotuję 2 minuty
Podaję z ryżem.



5 komentarzy:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger