Farsz mięsny wypróbowałam przeróżny dlatego podam Wam kilka propozycji, które smakowały mi najbardziej.
1. Wariacja ;)
wieprzowo-wołowo-drobiowe np.: chudą szynkę + wołowy roztbef lub szponder + nóżkę drobiową
2. Wariacja ;)
2. Wariacja ;)
nóżki i piersi drobiowe + udziec z indyka
3. Wariacja ;)
szynka wieprzowa + udziec z indyka
Możecie łączyć dowolnie wedle własnych upodobań, diet i zdrowotnych możliwości. Ja dobieram mięso tak by łącznie mieć około 2 kg. Gotuję na wolnym ogniu około 2 godzin i pozostawiam do przestudzenia w rosole. Dlatego zazwyczaj gotuję dzień wcześniej by przestygło przez noc. Rano oddzielam od kości i mielę razem z jarzynami. No dobrze dość gadania podjadę przepis:)
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 kg udźca z indyka
- Włoszczyzna: por, 2 pietruszki (80g), 2 marchewki (150 - 200g), seler (80g)
- Przyprawy do gotowania: owoc jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty (po 4 sztuki), 2 liście laurowe, po gałązce świeżego lub suszonego lubczyku, rozmarynu, magi, 2 listki szałwi, 1 płaska łyżka stołowa soli
- 140 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- Chili, sól, pieprz do smaku
Mięso umyć pod zimną wodą. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, udziec zostawić w całości. Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody (tyle by przykryła mięso), zagotować. Do wrzątku dodać mięso, zagotować i przykręcić by tylko mrugał. Następnie dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy do gotowania. Gotować do miękkości mięsa około 2 godziny i pozostawić do wystudzenia w rosole. Następnie wyciągnąć, oddzielić mięso od kości. Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w piórka, zeszklić. Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę z czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić pietruszką, tymiankiem, szczyptą chili. Wymieszać i spróbować następnie doprawić solą, pieprzem.
Przygotować ciasto pierogowe. Odcinać po kawałku, rozwałkować i wykrawać kółka. Nałożyć tyle farszu by dobrze się skleiły brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3 - 4 minuty od zagotowania.
Smacznego:)
Właśnie zwróciłam uwagę na piękną maszynkę.....Mam wspomnienia z dzieciństwa 🥰
OdpowiedzUsuń