wtorek, 14 stycznia 2025

Pierogi z mięsem

Farsz do zrobienia pierogów robię dzień wcześniej. Jakoś tak się organizuję albo może to też mój rytuał, żeby nie przemęczać się za dużo w jeden dzień. Jeśli zabieram się za robienie pierogów to poświęcam na to praktycznie cały dzień ponieważ robię większą ilość i zamrażam. Przepis na ciasto pierogowe tutaj →Ciasto pierogowe.  Do podanej ilości mięsa robię ciasto z 1 kg mąki.
Farsz mięsny wypróbowałam przeróżny dlatego podam Wam kilka propozycji, które smakowały mi najbardziej. 


Często łączę różne gatunki mięs:
1. Wariacja ;)
wieprzowo-wołowo-drobiowe np.: chudą szynkę + wołowy roztbef lub szponder + nóżkę drobiową 
2. Wariacja ;)
nóżki i piersi drobiowe + udziec z indyka
3. Wariacja ;)
szynka wieprzowa + udziec z indyka 

Możecie łączyć dowolnie wedle własnych upodobań, diet i zdrowotnych możliwości. Ja dobieram mięso tak by łącznie mieć około 2 kg. Gotuję na wolnym ogniu około 2 godzin i pozostawiam do przestudzenia w rosole. Dlatego zazwyczaj gotuję dzień wcześniej by przestygło przez noc. Rano oddzielam od kości i mielę razem z jarzynami. No dobrze dość gadania podjadę przepis:)


Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej 
  • 1 kg udźca z indyka
  • Włoszczyzna: por, 2 pietruszki (80g), 2 marchewki (150 - 200g), seler (80g)
  • Przyprawy do gotowania: owoc jałowca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty (po 4 sztuki), 2 liście laurowe, po gałązce świeżego lub suszonego lubczyku, rozmarynu, magi, 2 listki szałwi, 1 płaska łyżka stołowa soli
  • 140 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Chili, sól, pieprz do smaku
Mięso umyć pod zimną wodą. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, udziec zostawić w całości. Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody (tyle by przykryła mięso), zagotować. Do wrzątku dodać mięso, zagotować i przykręcić by tylko mrugał. Następnie dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy do gotowania. Gotować do miękkości mięsa około 2 godziny i pozostawić do wystudzenia w rosole. Następnie wyciągnąć, oddzielić mięso od kości. Cebulę i czosnek obrać. Pokroić w piórka, zeszklić. Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę z czosnkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić pietruszką, tymiankiem, szczyptą chili. Wymieszać i spróbować następnie doprawić solą, pieprzem.
Przygotować ciasto pierogowe. Odcinać po kawałku, rozwałkować i wykrawać kółka.  Nałożyć tyle farszu by dobrze się skleiły brzegi.  Gotować w osolonej wodzie 3 - 4 minuty od zagotowania. 


Pamiętacie jeszcze takie maszynki do mięsa? Sentyment mam, używam czasami jak wyłączają prąd ;)
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Właśnie zwróciłam uwagę na piękną maszynkę.....Mam wspomnienia z dzieciństwa 🥰

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger