Wyrazisty kolor, dobry smak i mamy pyszny dodatek do duszonego mięsa. Polecam
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 g serka topionego (kremowy lub gouda)
- 60 ml śmietanki 30 lub 36%
- 120 ml gorącego bulionu
- 1 ząbek czosnku
- Zest ze skórki cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki do smaku
Szpinak wypłukać i osuszyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć, cytrynę wyczyścić i zetrzeć skórkę. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek wrzucić na nią czosnek i skórkę, przemieszczać następnie wsypać szpinak. Kiedy liście zmiękną podlać bulionem (u mnie z gotowania roladek schabowych). Dusić chwilkę około 3 minutki na małym ogniu. Przełożyć do naczynia blendera, zmiksować. Ponownie przelać na patelnię dodać serek topiony i śmietankę. Rozśmieszać rózgą, zagotować i spróbować. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 2 minutki na małym ogniu. Z podanej ilości składników otrzymałam 300 ml sosu.
Pyszny:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.