- 250 g makaronu w kształcie ryżu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g kaparów w zalewie
- 140 g kukurydzy
- 8 szt. pomidorów suszonych z zalewy
- 130 g sera feta
- 1/2 pomarańczy
- kilka listków świeżej mięty i bazyli (opcjonalnie)
- 50 ml soku z połowy cytryny i pomarańczy
- 4 stołowe łyżki jogurtu greckiego
- 3 stołowe łyżki majonezu
- Sól, pieprz do smaku
Zagotować wodę w garnku, posolić 1/2 łyżeczki włożyć opłukane mięso i gotować 20 minut na małym ogniu. Wody powinno być tyle by przykryła mięso. Makaron ugotować jak w zaleceniach na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kapary i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidory, ser feta, obraną pomarańczę, ugotowane i ostudzone mięso pokroić w kostkę. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy do jednego pojemnika. Odlać 50 ml i dodać do sałatki (resztę wypić;). Całość przyprawić jogurtem, majonezem, wymieszać i spróbować. Doprawić do własnego smaku solą i pieprzem. Polecam dodać kilka listków świeżej, drobno pokrojonej mięty i bazyli.
Z podanej ilości składników otrzymałam duży półmisek. 12 osób skosztowało.
Smacznego :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.