Ciasto pierogowe
Wypróbowałam już kilka technik ciasta. Podaję wam przepis na moim zdaniem najlepsze. Jest elastyczne, delikatne a pierogi z niego są naprawdę świetne.
Składniki:
- 60 dag mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 400 ml gorącej wody
Mąkę przesiewam, dodaję kolejno sól, jajko, olej. Łączę składniki z mąką następnie dolewam gorącej wody, mieszam ciasto do połączenia mąki z wodą.
Wyrabiam do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Odstawiam na 15 minut pod wilgotną ściereczką by odpoczęło. Polecam wypróbować.
Przepis dostałam 5 lat temu od mojej cioci i ciągle z niego korzystam :)
znam przepis też stosuję identyczny , jest super zarabiam w moim niezastąpionym sprzęcie zwanym speedcook , cisto jest takie palstyczne i napowietrzone ,że podczas wałkowani bąble wychodzą
OdpowiedzUsuńPrawda?! :) Sprzętu nie znam z pewnością jest wygodniej i szybciej :) pozdrawiam
UsuńTakie przepisu nie znałam, muszę wyprobować! Blender z końcówką do ciast też świetnie sobie radzi:P
OdpowiedzUsuńOch , no niestety nie posiadam. Wyrabiam ręcznie. Przepis polecam
UsuńKocham pierogi, na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, to naprawdę fajne ciasto :)
UsuńUwielbiam pierogi :) A ciągle nie miałam dobrego przepisu :) Dzięki Gosiu na pewno wypróbuję :*
OdpowiedzUsuńSię wcześniej nie zapytasz ;))
Usuń:) również wyrabiam ręcznie ciasto,na pierogi i makaron mimo ze , w mojej kuchni stoi pokaźny sprzęt,to jednak w niektórych przypadkach jestem wierna metodzie którą stosowała moja babcia:)a użycie robota w tych przypadkach to wręcz profanacja:) najlepsze ciasto na pierogi czy tez makaron wychodzi z pod rak:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdzieki Gosia! i ja rowniez wyprobuje Twoj przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!