wtorek, 11 czerwca 2024

Placki warzywne

Ostatnio skłaniam się bardziej na warzywka, zwłaszcza, że sezon w pełni. Wymyśliłam sobie, że podam je na sałacie masłowej polane niewielką ilością sosu czosnkowego i... Wszystko tu do siebie smakowo pasowało ;) 

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 2 ziemniaki (288g) 
  • 1 cukinia (256g) 
  • 170g kalafiora 
  • 1 łyżka stołowa ziół (lebiodka, rozmaryn, tymianek) 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • Po 1 łyżeczce: pieprz kolorowy świeżo zmielony; papryka czerwona słodka 
Marchewkę, ziemniaki obrać, opłukać.  Cukinię, kalafiora przepłukać pod bieżącą wodą. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić i odstawić na 10 minut aby puściły wodę. Zioła opłukać drobno pokroić. Warzywa odcisnąć z wody, dodać jajka, skrobię i przyprawy. Wszystko wymieszać i smażyć na patelni formując niewielkie placki jak ziemniaczane. Używam oleju z pestek winogron lub ryżowego. Można rozłożyć na blaszce do pieczenia i upiec w piekarniku.


Z podanych składników otrzymałam 12 placków. 

Wyszły bardzo dobre. Wypróbujcie :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger