Ostatnio skłaniam się bardziej na warzywka, zwłaszcza, że sezon w pełni. Wymyśliłam sobie, że podam je na sałacie masłowej polane niewielką ilością sosu czosnkowego i... Wszystko tu do siebie smakowo pasowało ;)
Składniki:
- 500 g marchewki
- 2 ziemniaki (288g)
- 1 cukinia (256g)
- 170g kalafiora
- 1 łyżka stołowa ziół (lebiodka, rozmaryn, tymianek)
- 2 jajka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- Po 1 łyżeczce: pieprz kolorowy świeżo zmielony; papryka czerwona słodka
Marchewkę, ziemniaki obrać, opłukać. Cukinię, kalafiora przepłukać pod bieżącą wodą. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić i odstawić na 10 minut aby puściły wodę. Zioła opłukać drobno pokroić. Warzywa odcisnąć z wody, dodać jajka, skrobię i przyprawy. Wszystko wymieszać i smażyć na patelni formując niewielkie placki jak ziemniaczane. Używam oleju z pestek winogron lub ryżowego. Można rozłożyć na blaszce do pieczenia i upiec w piekarniku.
Z podanych składników otrzymałam 12 placków.
Wyszły bardzo dobre. Wypróbujcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.