Zrobiłam sobie smaczny obiad. Będzie bardzo dietetyczny jeśli pominiecie ser lub zastąpicie go np. przecierem pomidorowym.
Składniki:
- 3 papryki czerwone (615g)
- 1/2 młodej kapusty (250g)
- 1 batat (258g)
- 1 pomidor (108g)
- 1 kulka mozzarelli w zalewie (125g po odsączeniu)
Paprykę przeciąć wzdłuż na połowę, wydrążyć nasiona, opłukać. Batata obrać, pokroić w około 1cm kostkę lub drobnej. Kapustę poszatkować. Pomidora pokroić w kostkę. Ser można pokroić w kostkę i zmieszać z warzywami lub położyć plasterki na wierzchu. Doprawić solą, pieprzem i nadziewać paprykę.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem (u mnie z pestek winogron lub ryżowy) ułożyć paprykę, pomiędzy nią można rozłożyć resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec 30 min w 200°C następnie ściągnąć folię ułożyć na wierzchu mozzarellę i zapiekać jeszcze 10 min w 180 °C.
Ps. Jeśli zastąpicie ser przecierem polecam wymieszać go z warzywami :)
Smacznego :)
Pycha
OdpowiedzUsuń:) dla mnie bardzo, pozdrawiam
Usuń