Sezon owocowy w pełni więc wykorzystuję. Tym razem czereśnie. Owoce szybko się psują zwłaszcza przy kapryśnej pogodzie, dlatego zebrałam i część wsadziłam w słoiczki. Zamiast cukru użyłam erytrytolu.
Składniki:
- 3 kg czereśni
- 50 g pektyny
- 250 g erytrytolu
- 250 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Czereśnie przepłukać, odsączyć i wydrylować (ja to robiłam ręcznie zostawiając połówki owoców). Włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę, sok z cytryny i gotować mieszając od czasu do czasu 50 min. Od zagotowania zmniejszyć ogień by się delikatnie gotowały. (W tym czasie można przygotować słoiczki i zakrętki - umyć, wyparzyć, wytrzeć czystą ściereczką by były suche. ) Połączyć pektynę z erytrytolem, wsypać do owoców, całość rozmieszać i gotować jeszcze 5 minut od zagotowania. Następnie napełniać słoiczki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Ps. Należy pamiętać o czystości słoiczków, podczas napełniania może się zdarzyć zabrudzenie, które trzeba wytrzeć by nie zabrudzić zakrętki, a dżem się nie zepsuł.
Z podanej ilości składników uzyskałam 10 słoiczków o pojemności 0,315 L.
Pięknego dnia Wam życzę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.